Patteri- ja lattialämmitysverkostojen tasapainotukset ja säädöt

Tiesitkö, että lämmitysverkoston perussäätö on hankinta, joka maksaa itsensä takaisin parhaimmillaan kahdessa vuodessa?

”Valtaosa asunnoista on puutteellisesti perussäädettyjä”

Arvioiden mukaan kolme neljäsosaa Suomen asuinrakennuskannasta on puutteellisesti perussäädettyjä (Motiva). Perusssäätämättömissä kiinteistöissä lämpötilaerojen arvioidaan olevan keskimäärin yli 3 °C, mutta yli 6 °C:n lämpötilaerotkaan eivät ole harvinaisia.

Rakennuksen lämmitysverkoston perussäädössä vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä säädetään toimimaan suunnitellulla tavalla. Perussäädön avulla voidaan varmistaa, että kaikissa huoneissa on suunnitelmien mukainen lämpötila.

Patteriventtiilit ja termostaatit

Patteriventtiilien täytyy olla esisäädettäviä, jotta saavutetaan paras lopputulos energiansäästön ja asumismukavuuden kannalta. Venttiiliä valittaessa on syytä kiinnittää huomiota sen laatuun ja viimeistelyyn, jotta lämmittäminen olisi mahdollisimman äänetöntä. Lämpöhuollolla on kokemusperäinen tietotaito suunnitella projekti toteutettavaksi markkinoiden laadukkaimmilla ja hiljaisimmilla venttiileillä. Lisäksi venttiilin “neulan” ja “sielun” rakenteilla on merkittävä vaikutus venttiilin mahdolliseen jumiutumiseen. Venttiilien rungot ovat nikkelöityä kuumataottua messinkiä, joka takaa pitkän käyttöiän.

Lämpöhuollon venttiileissä ovat pehmeät tiivisteet. Kovettuvat tiivisteet aiheuttavat pisaravuotoja sekä ilman pääsemistä verkostoon. Venttiilien karat ovat ruostumatonta terästä. Venttiilien esisäätäminen onnistuu vain erikoistyökalulla, jolloin varmistetaan tehdyn tasapainotuksen toimivuus ilman huolia, että joku on päässyt itsenäisesti säätämään verkoston epätasapainoon.

Perussäädöllä saavutettavan asumismukavuuden lisäksi haettava kustannussäästö on riippuvainen kiinteistön lämmitysolosuhteiden lähtötilanteesta.

Jos keskilämpötilaa voidaan aikaisemmasta laskea, voidaan energiasäästöä saavuttaa. Ota yhteyttä, ja pyydä kartoitus patteriverkoston perussäädön tarpeesta!

Milloin lämpöverkostoa on syytä tarkistaa?

• Asunnoissa vetää
• Asunnoissa on liian kylmä tai kuuma
• Lämpötilat huoneittain tai asunnoittain vaihtelevat runsaasti
• Pattereista kuuluu lorinaa tai putkistosta muita ääniä
• Patteri ei lämpene kunnolla, toimiva patteri on lämmin yläosasta ja hiukanviileämpi alaosasta
• Patteri on kuuma kesälläkin

Tämän lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää patteriverkostoon seuraavissa tilanteissa:

• Patteriverkostoon pitää jatkuvasti lisätä vettä
• Verkostoa ei ole huollettu/säädetty yli 20 vuoteen
• Rakenteiden muuttuessa kuten esim. julkisivusaneerauksen tai ikkunoiden uusi misen yhteydessä tai lämmitysjärjestelmää vaihtaessa

 

Patteriverkoston perussäädön polku

Pyydä tarjous patteriverkoston perussäädöstä