Patteri- ja lattialämmitysverkostojen tasapainotukset ja säädöt

Tiesitkö, että lämmitysverkoston perussäätö on hankinta, joka maksaa itsensä takaisin parhaimmillaan kahdessa vuodessa?

”Valtaosa asunnoista on puutteellisesti perussäädettyjä”

Arvioiden mukaan kolme neljäsosaa Suomen asuinrakennuskannasta on puutteellisesti perussäädettyjä (Motiva). Säätämättömissä kiinteistöissä lämpötilaerojen arvioidaan olevan keskimäärin yli 3 °C, mutta yli 6 °C:n lämpötilaerotkaan eivät ole harvinaisia.

Rakennuksen lämmitysverkoston perussäädössä vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä säädetään toimimaan suunnitellulla tavalla. Perussäädön avulla voidaan varmistaa, että kaikissa huoneissa on suunnitelmien mukainen lämpötila.

Patteriventtiilit ja termostaatit

Patteriventtiilien ja termostaattien merkitys on keskeinen lämmitysjärjestelmän tehokkuudelle ja asumismukavuudelle. Esisäädettävien patteriventtiilien käyttö varmistaa parhaan mahdollisen lopputuloksen energiansäästön ja asumismukavuuden näkökulmasta. Laadukkaan ja huolellisesti viimeistellyn venttiilin valinta on tärkeää, jotta lämmitystoiminta pysyy mahdollisimman hiljaisena.

Lämpöhuolto hyödyntää kokemustaan valitessaan markkinoiden parhaita ja hiljaisimpia venttiilejä projekteihinsa. Lisäksi venttiilin rakenteella, kuten ”neulan” ja ”sielun” ominaisuuksilla, on suuri merkitys estääkseen mahdolliset jumiutumiset. Venttiilien rungot valmistetaan korkealaatuisesta, nikkelöidystä ja kuumataotusta messinkistä, mikä takaa niiden pitkäikäisyyden.

Lämpöhuollon venttiileissä käytetään tiivisteitä, jotka estävät pisaravuodot ja ilman pääsyn lämmitysverkostoon. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut venttiilien karat takaavat kestävyyden ja luotettavuuden. Esisäätö venttiileihin tapahtuu vain erikoistyökalulla varmistaen tasapainotuksen toimivuuden ja estäen epätasapainon syntymisen verkostoon.

Perussäädöllä saavutettavan asumismukavuuden lisäksi haettava kustannussäästö on riippuvainen kiinteistön lämmitysolosuhteiden lähtötilanteesta.

Jos keskilämpötilaa voidaan aikaisemmasta laskea, voidaan energiasäästöä saavuttaa. Ota yhteyttä, ja pyydä kartoitus patteriverkoston perussäädön tarpeesta!

Milloin lämpöverkostoa on syytä tarkistaa?

• Asunnoissa vetää
• Asunnoissa on liian kylmä tai kuuma
• Lämpötilat huoneittain tai asunnoittain vaihtelevat runsaasti
• Pattereista kuuluu lorinaa tai putkistosta muita ääniä
• Patteri ei lämpene kunnolla, toimiva patteri on lämmin yläosasta ja hiukan viileämpi alaosasta
• Patteri on kuuma kesälläkin

Tämän lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää patteriverkostoon seuraavissa tilanteissa:

• Patteriverkostoon pitää jatkuvasti lisätä vettä
• Verkostoa ei ole huollettu/säädetty yli 20 vuoteen
• Rakenteiden muuttuessa kuten esim. julkisivusaneerauksen tai ikkunoiden uusi misen yhteydessä tai lämmitysjärjestelmää vaihtaessa

 

Patteriverkoston perussäädön polku

Pyydä tarjous patteriverkoston perussäädöstä