Kaukolämpö – 5 asiaa, jotka kaukolämmittäjän tulisi tietää

Kaukolämpö on toimintavarma ja mukava lämmitysmuoto. Moni kaukolämmöllä kotinsa lämmittävä kuluttaja ei käytä paljonkaan aikaa kaukolämmönvaihtimensa miettimiseen. Joitain asioita kuitenkin olisi hyvä miettiä: Missä kunnossa oma kaukolämpölaite on, ja koska lämmönjakokeskus tulisi uusia? Onko laitteiston yllättävään rikkoutumiseen varauduttu?

Kokosimme viiden kohdan listan siitä, mitä kaukolämmittäjän tulisi tietää lämmönvaihtimestaan ja sen vaikutuksesta lämmityskustannuksiin.

1. Kaukolämpölaitteisto ei ole ikuinen

Kaukolämpövaihtimen keskimääräinen elinikä on 20–25 vuotta, jonka jälkeen kaukolämpölaitteiston uusiminen on ajankohtaista.  Viimeistään siinä kohtaa, kun laitteisto alkaa lähestyä 20 vuoden merkkipaalua tai alkaa antaa merkkejä puutteellisesta toiminnasta, on hyvä miettiä seuraavaa askelta.

2. Yllättävä kaukolämpölaitteen rikkoontuminen saattaa maksaa tuhansia

Mikäli lämmönjakelussa ei ole ollut ongelmia, saattaa tuntua siltä, ettei laitteiston korjaamiselle, saati uusimiselle, ole tarvetta. Asiaan vihkiytymättömän kiinteistönomistajan voi olla vaikea arvioida melko teknisen kaukolämpölaitteiston tilaa, ja sitä, kestääkö oma vaihdin vaikka vielä seuraavan lämmityskauden hajoamatta.

Lämpövaihtimen todellinen tila saattaakin valjeta vasta, kun se yhtäkkiä hajoaa. Etenkin kylmimpään vuodenaikaan, kun lämmityskausi on kuumimmillaan, huollon saaminen lvi-urakoitsijalta voi kestää ikävän kauan, jolloin tilat ja käyttövesi ehtivät viilentyä.

3. Vanhan laitteiston uusiminen on taloudellisempaa kuin korjaaminen

Nyrkkisääntönä on, että yli 20 vuotta vanhaa laitetta ei kannata enää korjata, vaan on järkevämpää uusia se kokonaan. Tuohon ikään ei kuitenkaan kannata tuudittautua, sillä myös uudemmat laitteet voivat hajota viallisten säädösten vuoksi. Uusi laite maksaa asennettuna pientaloissa noin 6500 ja taloyhtiöissä 8000-16 000 €.

4. Tehokas ja oikein säädetty kaukolämpölaitteisto säästää kustannuksia

Vanha ja epäpuhtauksilla pinttynyt laitteisto ei hyödynnä lämpöä tarpeeksi hyvin. Laitteiston korjaus- tai uusimistarpeen saattaa huomata siten erona huonelämpötilassa tai käyttöveden säädöissä.

Mikäli laitteiston uusimiseen päädytään, on hyvä miettiä, millainen laitteisto hankitaan. Sopiva ja oikein säädetty laite säästää lämmityskustannuksia tuntuvasti sisälämpötilan kärsimättä. 

5. Kaukolämpölaitteistoa on hyvä valvoa ja huoltaa

Kiinteistönomistaja on vastuussa koko kaukolämpölaitteistostaan itse. Jotkut energiayhtiöt velvoittavat kiinteistönomistajat sopimuksella pitämään huolen laitteistojensa toimintakunnosta.

Uuttakin kaukolämpölaitteistoa on hyvä valvoa säännöllisesti, vanhemmasta puhumattakaan. Näin mahdollinen vikatilanne huomataan hyvissä ajoin ja siihen ehditään reagoida ja tilata huolto.

Kiinnostaako huoleton ja mukava kaukolämpö?

Mikäli haluat säästää lämmityskustannuksissa, etkä halua vastaanottaa laskuja yllättävistä huoltotoimenpiteistä tai kokonaan uuden kaukolämpölaitteiston hankinnasta, Lämpöhuollon jatkuvan palvelun malli on sinulle oikea ratkaisu.

Tarjoamme sopimusasiakkaillemme uuden kaukolämpölaitteiston asennettuna, optimoituna ja jatkuvalla palvelulla. Saat nauttia kaukolämmöstä täysin huoletta: me ylläpidämme ja huollamme laitteen, sekä olemme jatkuvasti tukenasi. Etävalvonnan ansiosta tiedämme välittömästi, jos laitteessa on jotain vialla – yleensä ennen kuin asiakas itse huomaa mitään. Sopimuksen ulkopuolelle ei jää yllättäviä kuluja: vaikka laite hajoaisi, saat käyttöösi heti uuden ilman ylimääräisiä kustannuksia.

Lue lisää Lämpöhuollon jatkuvan palvelun mallista verkkosivuiltamme tai ota yhteyttä asiantuntijoihimme!

Jos haluat tietää, kuinka kaukolämpövaihtimesi suoriutuu, ja mikä sen ennustettavissa oleva käyttöikä on, tilaa Lämpöhuollon ilmainen kuntokartoitus!